Skip to main content

Ursus arctos (Мечка)

Општи информации

Кафеавата мечка е вид со најширока распространетост во светот. Денес, живее само во северозападна и северна Америка, Европа и во поголемиот дел од северна Азија.

Одлики: Таа е најголемиот копнен цицач во Европа, со голема мускулна снага, особено во вратот и на екстремитетите. Има триаголна глава, тркалезни мали уши и очи. Има 40-42 заби и многу развиени кучешки заби и катници. Опашката ѝ е многу кратка и скриена под крзното, нозете ѝ завршуваат во пет прсти со свиткани нокти. Има одличен слух и мирис, но помалку остар вид (гледа доста добро на растојание од 80 метри, но не е способна да разликува човек на 300 метри). Возрасните машки мечки во Грција обично тежат 150-200 кг. и имаат просечна должина околу 2 м. и висина до вратот 1,10 м. Женските мечки во нашата земја се помали и обично тежат околу 100 кг. 

население

Кафеавата мечка е животно што јаде сè. Не го напаѓа човекот освен ако не почувствува опасност за себе или за нејзините малечки.

Населението на кафеавата мечка во Грција е проценето на околу 350-400 единки. Живеат во две независни населенија кои меѓу себе не комуницираат географски. Најголемото население живее во пошироката област на планинскиот венец Пиндос, а второто во пошироката област на планинскиот венец Родопи. Последните години постојат стабилни показатели за присуство на мечката во планинската оска Ворас-Олимп и во средна Грција, до планинска Навпактија, области каде видот не бил документиран во претходните 70 години.

Можни закани

Двете основни закани за кафеавата мечка во Грција е намерното или случајното убивање, и губењето или поделбата на хабитатот.   

информации
  1. Црвен список на загрозени видови во Грција, Министерство за средина, енергија и климатска промена, Грчко зоолошко друштво, WWF Грција, Грчко орнитолошко друштво, Грчко херпетолошко друштво, Институт за спелеолошки истражувања на Грција.

  2. http://www.arcturos.gr/el/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=5&Itemid=0

место