Skip to main content

Sciurus vulgaris (Верверица)

Општи информации

Заштитена е со Конвенцијата од Берн, со Претседателскиот декрет 67/1981 и со Црвениот список на МСЗП. Се работи за глодар кој живее на дрва. Тоа е самотничко животно, активно во текот на денот. Живее во шуми со листопадни дрва, четинари, но и во мешани шуми. Иако не е загрозено, се наоѓа во опасност главно од широката употреба на пестициди во земјоделството. Гнездата обично им се наоѓаат во дупки на дрва, на висина над 5 метри. Во зима не го напуштаат гнездото, каде што во текот на летото ги складираат семките со кои се хранат.

Имаат должина 20-28 см., висина 5-7 см., опашка 14-24 см. и тежина 230-280 гр. Бојата во лето им е црвено-кафеава, а во зима сиво-кафеава. Бојата на стомакот им е светла. Карактеристична одлика им е густата опашка. Обично стојат на задните нозе кои се многу поголеми од предните. Во зима формираат влакна околу ушите, кои се релативно големи. Задните нозе се подолги од предните, а опашката им е долга и густа. Името на родот „Скиурус“ произлегува од зборовите „скиа“ (сенка) и „ура“ (опашка) што значи дека „животното седи во сенката на својата опашка“.

Вервериците јадат речиси сè: растенија, ореви, плодови, овошје, инсекти, јајца, па дури и мали цицачи, птици, жаби и мрши. Во тропските области, овој вид храна е заменет со ореви.

Вервериците, општо земено, се многу интелигентни и упорни животни. Во населени области имаат лоша навика да јадат од места каде се остава храна или вода за птиците, да копаат во саксии за да закопаат храна, или пак за да најдат плодови, и да прават гнезда во области погодни за тоа, како на пример во поткровја. Понекогаш може да се претворат во вистинска епидемија бидејќи џвакаат предмети кои не се за јадење. Со ова, ги одржуваат своите заби во добра состојба, и ги трошат за да паднат (глодарите постојано ги менуваат своите заби). 

информации
место