Skip to main content

Quercus coccifera (Πρίνος ή πουρνάρι)

Род

Quercus

Семејство

Fagaceae

General Description

зимзелено дрво со висина 10 - 15 м. Обично има облик на грмушка. Кората на почеток е мазна, светлосива, а подоцна се формира сиво - кафеава сува кора која не е длабоко испукана. Своето име го должи на зрната со црвена боја кои ги формираат ларвите на инсектот Kermes vermilio во лисјата, каде што се гнездат и репродуцираат. Ларвите на инсектот веќе илјадници години се користат за производство на црвена боја.   

Листови

спирално распоредени листови, кожести со должина 1,5 - 4 см. и ширина 0,5 - 2,5 см. Основата е тркалезна или во облик на срце. Врвот завршува со трн. Имаат брановидни и запчести или рамни рабови. Горната површина е темно-зелена и гола. Долната има посветла боја. Стебленцето е многу кратко, само 1 - 5 см.

Стебленца: Младите стебленца се малку влакнести, а подоцна голи.

Цветови

еднополови. Еднодомно растение. Машките имаат зеленкасти висечки реси во основата на едногодишните гранчиња. Женските се индивидуални или по 2, на стебленце во точката каде никнува листот. Цвета од април до мај.

 

Цветови

Младите стебленца се малку влакнести, а подоцна голи.

Плод

орев со капаче (желад), без стебленце, со остри крлушки, исправени нагоре или завртени наназад. Желадите се долгнавести, широки и цилиндрични, а врвот е остар и со кафеава боја. Созреваат во октомври/ноември, во втората година од цветањето. Паѓа веднаш по созревањето.

Биолошки барања

потребна му е топла клима и има ограничени потреби од почвата.                       

Географска распространетост

во источната средоземна област. Во Грција, во зоните со блага клима и во најдолната подзона на крајбрежната вегетативна зона.

 

Употреба

Употреба: освен за производство на црвена боја, желадите од прнар се употребуваат и во медицината како средства против крварење. Исто така, прнарот се употребува како храна за кози. Прнарот развива одбранбен механизам во вид на трња на лисјата против прекумерно пасење. Особено е издржлив на суви услови, па затоа расне на границите на пустините (Сирија, Јордан, Либија). Исто така, на долниот дел на стеблата лесно се развиваат нови ластари после пожар и на тој начин има важна еколошка улога, бидејќи ја штити почвата од ерозија.

 

 

информации

Распределба на
категорија