Skip to main content

Epilobium angustifolium(вид на папрат)

Семејство

Onagraceae

General Description

Растение, незагрозено, со потекло од јужна Европа, а во нашата област се јавува на Ворас, Џена, Пиново и Пефкото. Висина 1 - 1,2 м. Во јули - август дава исправени реси со црвени цветови. Постои вид и со бели цвеќиња.

Употреба

Терапевтските одлики се наоѓаат во цветовите и листовите на растението.

Одликите на растението се познати одамна, бидејќи се спомнуваат во книги од 1880. Но, беа заборавени и растението не се користеше сè додека австрискиот ботанолог Мариа Требен не го откри неговото позитивно влијание при лекувањето на простата. Резултатите беа зачудувачки, бидејќи најпрво во Австрија и Германија, а подоцна и во Америка, растението стана многу барано.Растението содржи флавоноиди, специјални соединенија куеферол, керцетин и мирицетин. Исто така, најдени се и разни естери, ситостероли и гликозиди. Има антибактериски, антифламаторни и антимикробни и антиоксидантни својства. Се употребува за лечење на зголемена простата, цистит и воспаление на бубрези. Дејствува добро заради антивоспалителното дејство кај инфекции на уринарниот систем, бронхијални инфекции, колит и синдромот на чувствителни црева. Има добро дејство при пролив и инконтинеција кај мажи и жени.Помага во одржувањето на здравјето на бубрежните цисти и простатата.

информации

Градинарство за сите: практична енциклопедија за цвеќиња – растенија – дрва - зеленчук, Издавачка куќа Алкион.

категорија