Skip to main content

Betula pendula (сребрена бреза)

Семејство

 Betulaceae

General Description

листопадно дрво со висина 20 - 25 м. Додека се млади, крошната е конусна, подоцна со своден облик и висечки гранки. Кората, во раниот период има жолто - кафеава боја, подоцна станува бела, со тенка кожа која се лупи на попречни ленти, како листови од хартија.

Листови

голи, со триаголен облик или овални, со остри врвови и должина 3 - 7 см. Листовите се тенки, со груба површина, запчести ивици и мазна основа. Младите се лепливи заради излачувања од жлездите кои подоцна се намалуваат. Новите листови што растат на основата на стеблото и од корењата се поголеми, со облик на срце и влакненца.

Пупки

овални, остри, обично лепливи, со сиво - кафеава боја.

Цветови

Еднодомно растение. Машките се бестеблени, имаат кафеави реси кои висат во групи од 1 - 3 на врвовите на долгите гранки. Се јавуваат од есента на претходната година. Женските се зелени, најпрво исправени, а потоа со висечки реси, се наоѓаат на врвовите на едногодишните кратки гранки со листови. Цвета од март до мај.

Цветови

тенки, обично висат, имаат црвено-кафеава сјајна боја.

Плод

плодови со цилиндрични конуси, светлокафеави до кафеави. Плодовите се светлокафеави со странични крилца 2 - 3 пати пошироки. Зреење од јуни до август во годината на цветање.

Биолошки барања

вид издржлив на студ, се јавува во суви и сиромашни, но и во многу влажни почви. Најдобро се развива во влажна, длабока, глинено - песочна почва. Се работи за вид кој бара сончева светлина - неговите потреби за светлина се можеби најголеми од листопадните дрва.

Географска распространетост

Европа и Мала Азија. Ова е единственото растение од видот Betula кое се јавува во нашата земја, и поконкретно на планините Родопи, Фалакро, Пангеос, Ворас и Пајко. 

Употреба

брезата е природен аналгетик кој содржи салицилна киселина, соединение кое се наоѓа во аспиринот. Пијалокот од пупките и младите листови се користи во традиционалната медицина како бактерицид, антисептик и има смирувачко дејство. Освен другото, листовите од бреза имаат диуретично дејство, помагаат во согорувањето на масти, но и за намалување на мочната киселина. Младите листови се богати со сапонини. Содржат флавински диуретични соединенија, терпени и танини. Кората содржи бетулинол (камфор од бетула) и еден гликозид. Флавините што се состојат во свежите листови помагаат во активирањето на метаболизмот и му помагаат на организмот да се ослободи од она што го оптоварува. Екстрактот од младите листови помагаат да се спречи задржувањето на течности во телото, главно преку зајакнување на метаболизмот. Листовите од бреза се ефективен лек за цистит и за други воспалувања на уринарниот систем. Исто така, го отфрла вишокот на вода од телото. Заради прочистувачкото и диуретско дејство, се употребува за уричен артритис (гихт, подагра), ревматизам и благи артритични болки. 

информации

Атанасиадис Н. Шумска ботаника ΙΙ: Дрва и грмушки во шумите на Грција, С. Јахудис и сораб. А.Д., 1986. 

Распределба на
категорија