Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Pinus peuce (Πευκη βαλκανική η πενταβέλονη)

Γένος

Pinus

Οικογένεια

πευκοειδή (Pinaceae)

General Description

δένδρο ύψους 20-30 μ. Κόμη στενή ως πυραμοειδής. Κλαδιά κοντά, χοντρά συνήθως μέχρι το έδαφος. Φλοιός μαυρωπός.

Βελόνες

ανά 5 σε βραχυκλάδια, μήκους 5-10εκ. Ευθείες, δύσκαμπτες, με οδοντωτές παρυφές. Φυτρώνουν στις κορυφές των κλαδίσκων.  Η εγκάρσια τομή των βελονών είναι τριγωνική.

Οφθαλμοί

επιμήκεις ωοειδείς οξυκόρυφοι, κοκκινοκίτρινοι, με ρητίνη.

Άνθη

μονογενή φυτό μόνοικο. Τα αρσενικά είναι κοκκινοκίτρινοι, ωοειδείς ίουλοι. Τα θηλυκά ανά 2 σπάνια περισσότερα (3-4) με μικρό ποδίσκο, μορφής μικρών κονίσκων. Άνθηση Μαϊο – Ιούνιο.

Κώνοι

κυλινδρικοί, ανοικτοκάστανοι, μήκους 8-14 εκ. Με βραχύ ποδίσκο, ανά 1-4 αποκλίνουν ή κρέμονται από  τα κλαδιά. Καρπόφυλλα πλατιά σφηνοειδή, δερματώδη, με απόφυση παράχειλη και επάκριο ομφαλό. Ωρίμανση το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο του δεύτερου χρόνου από την άνθηση. Πτώση των σπερμάτων αμέσως μετά την ωρίμανση.

Σπέρματα

μήκους 5-8 χιλ. Με διπλάσιο πτερύγιο.

Βιολογικές απαιτήσεις

ψυχρόβιο κωνοφόρο, ημισκιόφυτο  περισσότερο  ανθεκτικό από όλα τα ελληνικά πεύκα στη σκιά). Χρειάζεται βαθιά νωπά, πυριτικά  εδάφη. Αντέχει στους παγετούς, στα χιόνια και τους ανέμους. Είναι πιο απαιτητική σε υγρασία και θρεπτικά στοιχεία εδάφους από τη δασική πεύκη και προτιμά περιοχές με μεγάλη νέφωση.  

Γεωγραφική εξάπλωση:

στο Μαυροβούνιο, Σερβία, Ν. Βουλγαρία και Αλβανία. Στην Ελλάδα δεν δημιουργεί δάση αλλά εμφανίζεται μαζί με δασική πεύκη και την οξυά στον Βόρα  στην περιοχή της Αριδαίας ( όμορφο Λιβάδι και  Άνω Πέτερνικ) και στη Ροδόπη (θέση Τσίχλα)

Χρήσεις:

το ξύλο της είναι κατάλληλο για οικοδομική ξυλεία, έπιπλα και επενδύσεις. Θα μπορούσε  να χρησιμοποιηθεί σε αναδασώσεις, για ανύψωση των δασοορίων σε υψηλά βουνά της Βόρειας Ελλάδας με πυριτικά πετρώματα, αλλά και για παραγωγή νερού.

Πληροφορίες:

­­­ Αθανασιάδης, Ν., Δασική βοτανική ΙΙ: Δέντρα και θάμνοι των δασών της Ελλάδος, Σ. Γιαχούδης & ΣIA O.E., 1986.

Ντάφης, Σ., Τα δάση της Ελλάδας, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, 2010.

 

Κατανομή στον τόπο
Κατηγορία