Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Atropos Belladonna

Οικογένεια

SOLANACEAE –σολανίδες

Η οικογένεια αυτή περιλαμβάνει, φυτά ποώδη και θαμνώδη με φύλλα κατ’ εναλλαγή ή το ένα απέναντι στο άλλο και άνθη αρρενοθήλεα, συνήθως ακτινόμορφα με περιάνθιο και στήμονες. Καρπός πολύσπερμος ράγα σαρκώδης αρραγής κάψα διαρρηκτή πολύσπερμος.Το πιο γνωστό στη Β. Ελλάδα, μέσα στα δάση ή στα κράσπεδα δασοσκεπών τόπων, συναντώμενο είδος είναι A. Belladonna (Άτροπος η μπελαντόνα) από το στερητικό α και τρέπειν = κόπτει το νήμα της ζωής, δηλαδή φονεύει, μπελαντόνα = ωραία κυρία, από την ιδιότητα της περιεχόμενης ουσίας ατροπίνης που διευρύνει την κόρη του οφθαλμού. Ο φυσιοδύφης Διοσκουρίδης έδωσε στο φυτό αυτό το όνομα. Το όνομα του γένους αναφέρεται στην Μοίρα Άτροπο της Ελληνικής μυθολογίας, την άκαμπτη που κόβει το νήμα της ζωής, υπονοώντας την δραστηριότητα του δηλητηρίου.

General Description

Είναι πολυετές ψηλό ποώδες φυτό, 0,50 -1,30μ με φύλλα μεγάλα ωοειδή σε ανοιχτό πράσινο χρώμα (ανάλογα με του καπνού). Τα άνθη του είναι σε σχήμα καμπάνας για να μετατραπούν σε μεγάλους μαύρους γυαλιστερούς καρπούς σφαιρικού σχήματος, που περιέχουν πορφυρόχρωμο χυμό. Όλα τα μέρη του φυτού είναι εξαιρετικά τοξικά. Τα ξερά φύλλα περιέχουν ατροπίνη και σκοπαλαμίνη  που έχουν ναρκωτική και αντισπασμωδική δράση Φυτό δηλητηριώδες, πολύτιμο φαρμακευτικώς.

Καρπός

Πολύσπερμος ράγα σαρκώδης αρραγής κάψα διαρρηκτή πολύσπερμος.

Χρήσεις:

Η Atropa belladona είναι εξαιρετικά δηλητηριώδης. Ο υψηλός βαθμός τοξικότητας της υπάρχει σε όλα τα μέρη του φυτού και ιδιαίτερα στους σπόρους, τις ρίζες και τα φύλλα.

Είναι γνωστή εδώ και αιώνες σαν δηλητήριο, και χρησίμευε επίσης σαν πηγή παραγωγής μερικών φαρμάκων όπως η Υοσκιαμίνη, αλλά είναι πολύ επικίνδυνη στη χρήση εκτός αν χρησιμοποιείται από ειδικευμένους φυσικούς.

Τα συμπτώματα δηλητηρίασης που προέρχεται από Μπελαντόνα είναι στεγνό και καυτό στόμα, ξαναμμένο δέρμα, ναυτία, σύγχυση και ντελίριο.

Οι ομοιοπαθητικοί συνιστούν την Μπελαντόνα για ασθένειες που έχουν παρόμοια συμπτώματα. Όλα τα μέρη της Μπελαντόνας χρησιμοποιούνται στην ομοιοπαθητική θεραπεία. Το φυτό κοπανιέται και πιέζεται με το χυμό ανακατεμένο με αλκοόλ για να διαλυθεί.

Πληροφορίες:

Γκανιάτσας, Κ., Συστηματική βοτανική (σπερματόφυτα), Θεσσαλονίκη, 1967. 

Κατηγορία