Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Abies borisii regis (abies alba X Abies cephalonica, populous hybridogenus) Ελάτη υβριδογενής

Γένος

Abies

Οικογένεια

Πευκοειδή (Pinaceae)

General Description

Αειθαλές δένδρο ύψους 20-35 μ. Κόμη πλατιά κωνική. Φλοιός στην αρχή καστανοσταχτόχρωμος. Αργότερα  με σταχτόλευκο ξηρόφλοιο. Η ελάτη αυτή θεωρείται ότι είναι πληθυσμός υβριδίων που προήλθε από την διασταύρωση μεταξύ λευκής και κεφαλληνιακής ελάτης την τελευταία παγετώδη περίοδο.

Βελόνες

Στα κατώτερα κλαδιά ελαφρά οξυκόρυφες ή με εντομή. Στα ανώτερα κλαδιά είναι οξυκόρυφες και μεγαλύτερες.

Οφθαλμοί

Ωοειδείς, σχηματίζουν πραγματικούς σπονδύλους , με λίγη  ρητίνη.

Άνθη

Μονογενή φυτό μόνοικο. Τα αρσενικά είναι κιτρινοϊχρωμοι ίουλοι. Τα θηλυκά κιτρινοπράσινα, όρθια μορφής κωνίσκων. Άνθηση Απρίλιο – Μάιο.

Κώνοι

Κυλινδρικοί, μήκους 15 εκ.  Ποικιλόχρωμοι, με ελαφρά κωνική μορφή και περιχυμένοι με λίγη ρητίνη. Ωρίμανση Σεπτέμβριο - Οκτώβριο  του  χρόνου  άνθησης. Πτώση των σπερμάτων μετά την ωρίμανση.

Σπέρματα

Τριγωνικά,  ωοειδή, ανοικτά καστανόχρωμα, με κύστεις αιθερίων ελαίων και  πτερύγιο που τα περιβάλλει σαν χλαμίδα.

Βιολογικές απαιτήσεις

Επειδή είναι υβριδογενής πληθυσμός, οι βιολογικές απαιτήσεις άλλοτε πλησιάζουν προς λευκή και άλλοτε προς τη κεφαλληνιακή ελάτη.

Γεωγραφική εξάπλωση:

Εμφανίζεται σε υψόμετρα 800-1,800 m, στα βουνά με ετήσια βροχόπτωση πάνω από 1.000 χιλιοστά. Στη  Ν. Βουλγαρία και την πρώην Ν. Γιουγκοσλαβία.  Στην   Ελλάδα σποραδικά στην Πελοπόννησο, στον Τυμφρηστό και στην Οξιά και από εκεί βορειότερα ως τα σύνορα αμιγής ή σε συστάδες.

Η Ε λ ά τ η αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά δασοκάλυψης  κύριο συστατικό της δασοσκεπούς έκτασης του δάσους. Στο προκείμενο δάσος η ελάτη δεν σχηματίζει αμιγείς συστάδες αλλά απαντάται με αμιγή αλλά και με μικτή μορφή κυρίως με οξυά και δευτερευόντως με μαύρη και δασική πεύκη, αλλά και με δρυ.

Πληροφορίες:

Αθανασιάδης, Ν., Δασική βοτανική ΙΙ: Δέντρα και θάμνοι των δασών της Ελλάδος, Σ. Γιαχούδης & ΣIA O.E., 1986.

Διαχειριστική Μελέτη Δημοσίων Δασών Αλμωπίας.

Κατανομή στον τόπο
Κατηγορία