Skip to main content

‘’Living history, Living nature’’

Базата на податоци за историското наследство на Алмопија презентира најважните историски локалитети и објекти на подрачјето. Тоа беше развиена во рамките на проектот на живата историја, живата природа која има за цел да се спроведе интервенции за заштита и унапредување на културното и природното наследство на прекуграничниот регион, со серија активности за интеграција на избрани делови од интерес и да ги презентираат со новите медиуми..


Превземи теренско истражување во форма на PDF Природно наследство
Достапна библиографија

Lhi-Lna
Алмопија

Замокот во Хриса
Пештерскиот процеп
Античката населба во Апсалос
Античката населба Алорос
Антиквитети во Неромили
Гробишта во тумбата во Констандиа
Антиквитети во Неромили
МОСТ ВО АЛОРОС
Стара воденица во Сосандра
Свети Јован во Горно Лутраки
Храмот на Свети Јован во Горно Лутраки
фреско на Свети Јован во Горно Лутраки (северниот ѕид)
фреско на Свети Јован во Горно Лутраки (левата страна)
Пантократор
Свети Димитриј во Аетохори
Влез на Свети Димитриј во Аетохори
Храмот на Свети Димитриј во Аетохори
фреско на Свети Димитриј во Аетохори (северниот ѕид)
фреско на Свети Димитриј во Аетохори (северниот ѕид)
zenana на Свети Димитриј во Аетохори
Покривот на Свети Димитриј во Аетохори (јужниот ѕид)
Покривот на Свети Димитриј во Аетохори (северниот ѕид)
Црквата Успението на Богородица во Теодораки
Храмот на Црквата Успението на Богородица во Теодораки
Фреска во црквата Вознесение во Theodoraki (северниот ѕид)
Дрвени мансарда парапет
Фреска во црквата Вознесение во Theodoraki (јужниот ѕид)
Свети Димитриј во Ксифиани
Храмот на Свети Димитриј во Ксифиани
говорница на Свети Димитриј во Ксифиани
престолот на Свети Димитриј во Ксифиани
Манастирот Архангел
Храмот на Манастир во Промахи
внатрешни ѕидни на Архангел манастир
отворено таванот Архангел манастир
надворешниот ѕид на Архангел манастир
покривот на Архангел манастир
Фронтон на Архангел манастир
Фреска на Архангел манастир (северниот ѕид)
Фреска на Архангел манастир (јужниот ѕид)
Манастир во Промахи
Музеј на природна историја
НАРОДЕН МУЗЕЈ
Фолклор музејски експонати
традиционалните обичаи
Црквата Свети Никола во Ида
Свети Никола во Архангелос
Свети Бесребреници во Лангадиа